Pension fra udlandetSom udgangspunkt indgår indkomster fra udlandet i beregningen af folkepensionen, Der er dog vise undtagelser for denne regel når det kommer til pension fra udlandet. Pensioner fra et EU /EØS land eller Schweiz (socialepensioner) Skattepligtige pensioner som udbetales efter lovgivningen i et andet EU/EØS-medlemsland samt Schweiz indgår ikke i indkomstgrundlaget, når den danske folkepension skal beregnes. Normal drejer det sig om en pension, som kan sidestilles med dansk folkepension. I fagtermer taler man om pensionen er samordnet med den danske pension. Ex: Du har arbejdet i 4 år i Tyskland, og du har optjent ret til at modtage en pension fra Deutsche Rentenversicherung. Pensionen fra Tyskland vil så normalt ikke skulle indgå i det indkomst grundlag, som anvendes til at beregne størrelsen af din danske folkepension. Du vil dog ikke kunne optjene ret til danske pension i de 4 år, hvor du har haft arbejde i Tyskland. (Pensionen skal være omfattet af og beregnet efter EF-forordning nr. 1408/71 eller 883/04) Pensioner fra et land Danmark har konvention med. (socialepensioner)
- En pension udbetalt efter lovgivningen i et land, med hvilket der er indgået overenskomst om samordning af pension, skal ikke indgå i beregnings grundlaget af den danske folkepension. I fagtermer taler man om pensionen er samordnet med den danske pension. Du kan i højre side se hvilke lande Danmark indtil nu har tegnet en konvention om social sikring. Du vil dog normalt ikke kunne optjene ret til danske pension i de år, hvor du har optjent pensions rettigheder i et konventionsland. Du skal dog være opmærksom på, at der gælder særlig gunstige regler for de lande, som høre under det tidligere Jugoslavien. Hvis du har optjent pension fra et land, som tidligere indgik i Jugoslavien, kan du eventuelt tage kontakt til Udbetaling Danmark for at høre nærmere. Du læse mere om pension fra udlandet i vejledning om folkepension efter lov om social pension ( se evt. pkt. 159 og 162) Private pensioner fra udlandet. Indkomster fra private pensioner fra udlandet skal normalt indgå som indkomst til beregningen af folkepensionen, dette også selvom de ikke er skattepligtige i Danmark. Er du du ikke fuld skattepligtig i Danmark kan nedenstående afgørelse fra Højesteret være nyttig at kende til. Selvom afgørelsen vedrører en førtidspensionist, gælder princippet også folkepensionister. " Resume: Højesteret ændrede landsrettens afgørelse, således at Ankestyrelsen skulle anerkende, at der ved opgørelsen af en pensionists indtægtsgrundlag for førtidspension kunne ske fradrag af hans bidrag til ratepension, uanset at han var begrænset skattepligtig i Danmark." Pension fra EU (Kommisionen, parlament osv.) Click here to edit.
|
EU/Eøs + Schweiz![]() EF-forordning 883/04
Belgien, Bulgarien, Cypern/græsk, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Nederlandene, Irland, Italien, Letland, , Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. + Kroatien (midt 2013) Forordningen 1408/71 Island, Norge, Liechtenstein, Schweiz (er tiltrådt 883/04) Hvad er en forordning? En forordning er almengyldig. Den er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. jf. Artikel 288 EUF Dette betyder, at den ikke behøver at blive indarbejdet i dansk ret for at have retsvirkning. En forordning skaber således rettigheder og pligter på lige fod med national lovgivning. Kort fortalt har en forordning samme retsvirkning, som en en dansk lov. Forordningen kan læses ved at trykke her Liste over konventions lande |
- Forside
-
Folkepension
- Ansøgning folkepension og udfyldelse af skemaet
- Brøk pension (ej fuld pension)?
- Dødsfald
- Jeg har modtaget krav om tilbagebetaling af pension. Hvad nu?
- Hvad består pensionen af?
- Hvor finder jeg skemaet/ansøgningen?
- Hvordan beregnes pensionen? >
- Hvordan opgøres indkomster og hvilke indkomster skal med i beregningen?
- Opsat pension (udskydelse af folkepensionen)
- Samliv eller ej ?
- DIS-Indkomst (Dansk Internationalt Skibsregister)
- Tillæg og tilskud
- Udland
- Ansøg, kommunikere, beregn via internettet!
- Takster lov m.m