Flytning til udlandet Flytter du til et eu/eøs land - så klik på knappen nedenfor. Eu/eøs lande kan ses i højres side. Flytter du til et konventionsland - så klik på knappen nedenfor. Landene kan ses i højres side.
Flytter du til et land uden for eu/eøs, eller til et land Danmark ikke har en konvention med, fremgår reglerne nedenfor.
Det skal dog nævnes, at såfremt du ikke opfylder kriterierne ved flytning til et eu/eøs/konventionsland, kan du også gøre brug af de almindelig regler om flytning til udlandet. For ikke dansk statsborgere som ønsker at flytte retur til hjemlandet, er der en særlig gunstig regel (§3a), som kan stille dig bedre end de 'almindelige regler'. §3a reglerne gennemgås nederst på siden. Opfylder du ingen af betingelserne, for at medtage din pension til udlandet, kan du dog søge dispensation. Du kan se regler omkring dispensation ved at trykke på knappen nedenfor.
Test om du kan tage pensionen med til udlandet! (ikke eu/eøs eller konventions land) Almindelige regler for at medtage pension til udlandet
Hvis du er dansk statsborgere eller er omfattet af EF-forordningen og opfylder en af nedenstående betingelser, kan du tage den danske folkepension )dog med undtagelse af pensionstillægget) med til ethvert land. Det vil i praksis normalt betyde, at du kan medtage dit grundbeløb. - 10 års reglen - Du har haft mindst 10 års bopæl i Danmark mellem det 15. år og folkepensionsalderen. Alle de 10 år skal dog være sammenhængene og grænse op til din tilkendelse af pension. (Bopæl i et eu land tæller i denne sammenhæng som bopæl i Danmark jf. P-171-10) Eller - 30 års reglen- Hvis du ikke opfylder 10 års reglen, skal du have haft mindst 30 års bopæl i Danmark mellem dit 15. år og folkepensionsalderen. Hvis du har været på førtidspension inden tilkendelse af folkepension skal du opfylde en følgende betingelser. Du har haft bopæl i Danmark i mindst 10 års bopæl mellem det 15. år og indtil det tidspunkt, du fik tilkendt førtidspension (Bopæl i et eu land tæller i denne sammenhæng som bopæl i Danmark jf. P-171-10) Eller Du skal have haft bopæl i Danmark i mindst 1/4 af tiden fra du fyldte 15. år og indtil det tidspunkt, du fik tilkendt førtidspension. Særlig regel for ikke danske stats borgere, som tager bopæl i hjemlandet. (§3a)
Udlændinge er flygtninge efter §7 eller 8 i udlændinge loven og rejser retur til hjemlandet eller det tidligere opholdsland efter de har fået tilkendt folkepension, bevarer retten til at modtage folkepensionens grundbeløb og tillæg efter § 15 f (ventetillæg opsat pension). Grundbeløb vil dog blive beregnet på grundlag af bopælstiden i Danmark. Dette betyder evt. tillagt bopælstid fra hjemlandet bortfalder Den samme ret har udlændinge som har opholdstilladelse efter en af nedenstående punkter. 1) § 9 b, 2) § 9 c, stk. 1, i umiddelbar forlængelse af en opholdstilladelse efter § 9 b, 3) § 9, stk. 1, nr. 1 eller 2, som følge af tilknytning til en person med opholdstilladelse som nævnt i stk. 1 og stk. 2, nr. 1 og 2, 4) udlændingelovens § 9 c, stk. 1, når tilladelsen er meddelt til personer over 18 år, hvis fader eller moder har fået opholdstilladelse som nævnt i stk. 1, 5) udlændingelovens § 9 c, stk. 1, når tilladelsen er meddelt en ægtefælle eller et barn af en person med opholdstilladelse som nævnt i nr. 1 og 2, 6) udlændingelovens § 9 c, når tilladelsen er meddelt en asylsøgende udlænding, samt 7) udlændingelovens § 9 c, stk. 1, når tilladelsen er givet som følge af tilknytning til en mindreårig asylsøgende udlænding, som har fået opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 eller § 9 c. Retten til at bevare pensionen for personer nævnt i nr. 3-5 og nr. 7 er betinget af, at du vender tilbage til hjemlandet eller det tidligere opholdsland sammen med den person, du har den familiemæssige tilknytning, som har dannet grundlag for opholdstilladelsen. |
EU/EØS lande
Belgien, Bulgarien, Cypern/græsk, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Nederlandene, Irland, Italien, Letland, , Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. + Kroatien (midt 2013) Island, Norge, Liechtenstein, Schweiz. Konventionsland
Australien, Bosnien, Canada, Chile, Indien, Israel, Kroatien, Makedonien (FYROM), Marokko, Montenegro, New Zealand, Pakistan, Republikken Korea (Sydkorea), Serbien, Tyrkiet og USA. Philipnierne (konvention dog endnu ikke trådt i kraft)
|
- Forside
-
Folkepension
- Ansøgning folkepension og udfyldelse af skemaet
- Brøk pension (ej fuld pension)?
- Dødsfald
- Jeg har modtaget krav om tilbagebetaling af pension. Hvad nu?
- Hvad består pensionen af?
- Hvor finder jeg skemaet/ansøgningen?
- Hvordan beregnes pensionen? >
- Hvordan opgøres indkomster og hvilke indkomster skal med i beregningen?
- Opsat pension (udskydelse af folkepensionen)
- Samliv eller ej ?
- DIS-Indkomst (Dansk Internationalt Skibsregister)
- Tillæg og tilskud
- Udland
- Ansøg, kommunikere, beregn via internettet!
- Takster lov m.m